Warzywa korzeniowe

marchewki

Najbardziej znanymi warzywami są warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka, seler i burak ćwikłowy. Jadalną częścią warzyw korzennych jest zgrubiały korzeń. Liście warzyw korzenny nie przestawiają wartości użytkowej. Z korzeni wszystkich warzyw korzennych można wyciskać sok. Najbardziej popularny jest sok z marchwi i sok z buraków ćwikłowych. Warzywa korzenne ze względu na dość duży i długi korzeń wymagają uprawy ziemi na dość dużej głębokości.

 

Marchew

 

Marchew jest warzywem o dużej wartości odżywczej. Jest łatwa w uprawie i nie dużych wymagań glebowych. Marchew na zbiór wiosenny wysiewany wczesną wiosną lub na jesieni przed mrozami. Marchew ozima daje plony dwa tygodnie wcześniej. Marchew kiełkuje około miesiąca i przy pieleniu trzeba uważać, aby nie wyrywać marchwi zamiast chwastów. Po wykiełkowaniu trzeba marchew kilkakrotnie przerywać tak, aby ostateczny odstęp między roślinami wynosił około czterech centymetrów. Wyrywając pojedyncze korzenie marchwi należy powstałe dołki wypełnić ziemią i ubić, co chroni pozostałe korzenie marchwi prze szkodnikami.

 

Pietruszka

 

Pietruszka podobnie jak marchew nie dużych wymagań glebowy i jest wytrzymała na niskie temperatury.  Podobnie do marchwi może być wysiewana jesieni i ma długi okres kiełkowania. Pietruszkę przerywamy trochę rzadziej niż marchew.

 

Seler

 

Seler ma duże wymagania glebowe i nie lubi niskich temperatur. Selery wysiewamy na rozsady. Selery kiełkują długo i aby skrócić kiełkowanie wskazane jest dwudniowe namaczanie nasion przed siewem. Po utworzeniu dwóch listków siewki pikujemy co pięć centymetrów. Przy pikowania trzeba uważać, aby korzonek nie uległ podwinięciu. Do gruntu przesadzamy rozsadę pod  koniec maja. Seler potrzebuje obfitego podlewania. Zbiór latem zaczynamy przerywając co drugą roślinę.

 

Burak ćwikłowych

 

Buraki mają duże wymagania termiczne i potrzebują temperatur przekraczających osiem stopni Celsjusza. Nie mają dużych wymagań glebowych, ale w początkowym okresie wegetacji wymagają obfitego podlewania. Później są odporne nawet na suszę. Buraki wysiewamy do gruntu pod koniec kwietnia. Na zbiór jesienny wysiewamy później. Buraki kilkakrotnie przerywamy na odstępy około sześciu centymetrów.  Przerywania nie należy przeprowadzać w dni słoneczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *